·

VİLLA ALIRKEN VE KİRALARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Bu yazının, özellikle ilk kez bahçeli ev yaşamını deneyimleyecek olan, villa almayı ya da kiralamayı düşünen herkes için faydalı olacağına inanıyorum. Yaşayacağınız bölgeyi seçtikten sonra, size en uygun eve karar verirken dikkate alacağınız bu kriterler, evde yaşam maliyetlerinizi en baştan tahmin etmenizi sağlayacak ve sizi beklenmedik sürprizlerden koruyacaktır.

VİLLA ALIRKEN YA DA KİRALARKEN BAHÇEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

1-Otopark

İlk olarak Otopark’la başlayabiliriz. Eve özel kaç adet açık-kapalı otopark olduğu, bu alanların fiziki ebatları önemlidir. Araçlarınızın büyük olması durumunda, açık otopark alanı da bahçe peyzajı ile kapanmışsa eğer, alanın sizin için uygunluğunu kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca, açık otoparkın üzerinin kapanmaya uygunluğu sorulmalıdır.


2-Bahçe

Bahçeye doğru yaklaşırken ilk bakacağımız bahçe kapısının ve bahçe etrafında tel çitin varlığı ve yüksekliğidir. Özellikle kedi, köpek gibi bahçeyi kullanabilecek bir evcil hayvanınız varsa bu konu özellikle önemlidir. Genel olarak çim ve peyzajın durumu gözden geçirilmelidir. Bahçede, otomatik sulama sistemi, drenaj, aydınlatma sisteminin olup olmadığı sorulmalıdır. Meyve ağaçları varsa eğer cinsleri, kaç yıllık oldukları bilinmelidir. Bahçenin şebeke suyu / kuyu suyu ile sulanması arasında maliyet farkı bulunmaktadır. Kuyu suyu varsa eve özel mi, sitenin ortak kuyusundan mı sağlanıyor bilinmelidir. Özellikle yaz aylarında bahçe sulama maliyeti kuyu suyu olduğunda çok daha ekonomik olacaktır. Bahçe bakımı için bahçıvan ve bakım maliyetleri sorulmalıdır.

Bahçede havuz varsa eğer, taşmalı tip mi, su kaçağı var mı, klorlu ya da tuzlu temizleme mi yapılıyor, kaçak akım rölesi mevcut mu, havuzun ebatları ve derinliği nedir, sorulmalıdır. Küçük çocuğunuz varsa havuz kenarı koruma sistemleri hakkında bilgi edinilmesi önemlidir. Havuz bakımının nasıl sağlandığı ve aylık gideri öğrenilmelidir.

VİLLA ALIRKEN YA DA KİRALARKEN EVİN İÇİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR


1- Cephe ve Konum

Evin cephesi ve site içindeki konumu önemlidir. Evin ses, elektromanyetik girişim, hava kirliliği kaynaklarına mesafesi bilinmelidir. Evin girişinde cam balkon olması, özellikle kış aylarında evin ısısını koruma açısından önemlidir. Kış bahçesi varsa eğer, cephesini bilmek, özellikle yazın günün hangi saatlerinde hangi bahçeyi daha rahat kullanabileceğinizi anlamanız için gereklidir. Kış bahçesinin ısıtma-soğutma sistemi sorulmalıdır.

2- Yapı Malzemesi

Evin betonarme ya da çelik konstrüksiyon olması, ev içinde yapmayı düşüneceğiniz tadilatlar açısından önemlidir. Evin bodrum katının olması durumunda, temelde bohça izolasyonunun yapılmış ve bodrum katın tamamen perde beton olması, ileride yaşamanız muhtemel izolasyon problemlerini önleyecektir.

3- Şömine

Evde şömine olması durumunda, bu şöminenin süs amaçlı mı, gerçekten ısıtma amaçlı mı kullanılabileceği sorulmalıdır. Isıtma amaçlı ise, şömine içerisinde ısı odası olup olmadığı, menfezler aracılığıyla hangi odalara çıkış sağlandığı, şömine bacasında yangın riskine karşı izolasyon olup olmadığı, baca çıkışında kuş girişini önleyici koruma olup olmadığı ve en son bakımının ve temizliğinin ne zaman yapıldığı sorulmalıdır.

4- Isıtma Soğutma Sistemi

Villalarda ısıtma ve soğutma sistemleri çok farklı tiplerde olabilmektedir. Yakıt olarak, doğalgaz, LPG, elektrik vb. seçenekler mevcuttur. Isıtma; yerden, radyatörler aracılığı ile, klimalarla, menfezlerden üfleme yoluyla vb. sağlanabilir. Soğutma sistemi var mı, varsa eğer tüm evde merkezi mi, bölgesel olarak odalarda ayrı ünitelerle olacak şekilde mi tasarlanmış bakılmalıdır.

5- Zemin Kaplamaları

Zeminler; doğal taş, lamine, laminat, ahşap, halı kaplama vb, Islak zeminler; seramik, mermer, vb. olabilir.

6- Banyo

Banyoda çamaşır ve kurutma makinalarının yerleri kontrol edilmelidir. Özellikle yapım yılı 10 yıldan fazla olan evlerde kurutma makinası için yer ayrılmamış olabilir. Banyo dolapları yeterli midir, duş yeri küvet midir? Düz girişli midir? bakılmalıdır. Özellikle dizlerinde problem olan müşterilerimiz düz girişi tercih etmektedirler.

Evde yardımcı odası varsa banyosu var mıdır, bakılmalıdır.

7- Duvarlar

Duvarlar, kağıt kaplama, boyalı ya da birlikte olabilir. Kullanılabilirlik durumları ve özellikleri kontrol edilmelidir.

8- Dolaplar

Evde bulunan portmanto, ayakkabılık, odalardaki gömme dolaplar yeterli midir? Evde bırakılacak demirbaşlar nelerdir? Merkezi süpürge sistemi var mıdır? sorulmalıdır.

9- Kombi

Kombi varsa eğer kaç yıllıktır, en son ne zaman bakım yapılmıştır, su deposu ve hidrofor ısıtma sistemine dahil edilmiş midir? öğrenilmelidir.

10- Panjur

Evlerde panjur sisteminin bulunması hem ısı izolasyonu hem de güvenlik açısından avantajdır. Evde varsa eğer elektrikli midir, manuel midir? Tüm cam ve kapılarda bulunmakta mıdır? Sağlam mıdır? kontrol edilmelidir.

11- Güvenlik Sistemi

Evde güvenlik sistemi var mıdır? Kamera ve alarm sistemlerinin altyapısı nasıldır? sorulmalıdır.

12- Aydınlatma Sistemi

Evin aydınlatma sistemine genelde dikkat edilmediği için sonrasında avize ihtiyacı ortaya çıkabilir ve beklenmedik maliyetler oluşabilir. Bu nedenle ev bakmaya gittiğinizde tavanları kontrol edip avize mi var, spot mu, her ikisi birlikte mi kullanılmış, aplikler var mı kontrol etmeyi öneririm.

13- Perde Sistemi

Bir diğer konu perde sistemleridir. Özellikle villayı kiralamayı düşünüyorsanız mevcut perdelerinizin boyları ve genişliklerinin uyması sizin için avantaj olabilir. Bu nedenle, evde korniş mi bulunuyor, rustikler mi takılı, stor perdeler var mı, tavan yükseklikleri nedir, bakılabilir.

14- Ahşap Bakımı

Villalarda ahşap bakımlarının yıllık olarak düzenli yapılması ihtiyaçtır. Bakım yapılmadığı taktirde renkte solma, dokuda ayrışma, kuruma kaynaklı çapakların oluşması ve batması vb. problemler yaşanabilir. Evin hangi bölümlerinin ahşap olduğu, giriş kapıları, kış bahçesi, pergola sistemi, bahçe deckleri, balkon zeminleri vb. kontrol edilmeli ve bakım kapsamı belirlenmelidir.

15- Teknolojik Altyapı

Evin teknolojik altyapısı özellikle internet ve TV bağlantısı açısından önemlidir. Hangi sistemler kullanılabilir durumdadır, site yönetiminden teyit edilmelidir.

VİLLA ALIRKEN YA DA KİRALARKEN SİTE YÖNETİMLERİ İLE GÖRÜŞÜLMESİ GEREKEN KONULAR

Villa kiralama ya da satın alım kararı öncesinde, site yönetiminden aidat bilgisi, aidata hangi hizmetlerin dahil olduğu, sosyal tesis imkanları, kullanım şartları, site servisinin olup olmadığı, varsa nerelere gittiği, kimlerin kullanabildiği, kullanım ücreti, sitede jeneratör imkanı, hangi ünitelerin beslendiği, teknik destek personelinin servis koşulları, özellikle ev ve bahçe suyu için abonelik uygulamaları öğrenilmelidir.

Son olarak villayı satın almayı düşünüyorsanız, tapudaki arsa payı ve sosyal tesis tapusu evin tapusundan ayrı mıdır? bilinmelidir.

İlgili Yazılar

Gayrimenkulünüzü profesyonel bir pazarlama kanalı kullanarak satmak, doğru bir kiracıya vermek ya da ihtiyacınız olan gayrimenkulü almak / kiralamak istiyorsanız hemen bana ulaşın 

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed